Celzouten
Celzouten heten zo omdat deze zouten in elke cel in meer of mindere hoeveelheid moeten voorkomen. Hun werking is niet energetisch maar fysiologisch. Zij zijn essentieel om de cellen goed te kunnen laten functioneren en daarmee van het grootste belang voor ons vermogen om ziekmakende prikkels te kunnen verwerken (gezonde weerstand).
Zouten zijn bestanddelen van onze voeding en komen voor in fruit, groenten en granen. Planten vormen zouten uit de minerale stoffen die zij uit de bodem halen. Om deze zouten te kunnen vormen moeten wel de juiste mineralen in de bodem rond de plant voorkomen.
In deze tijd van bio-industrie en glasvezelteelt ontbreekt het veelal aan essentiële natuurlijke stoffen in de bodem. De natuurlijke diversiteit aan mineralen uit de volle grond is daardoor sterk afgenomen.
Dr. Schüssler ontdekte dat de meeste ziektes terug te voeren zijn op een tekort aan mineraalzouten. En wel op een specifiek tekort: een tekort binnen in de cel. Hij kwam tot het inzicht dat de gezondheid van de cel en daarmee de gezondheid van het lichaam stand houdt door voldoende aanwezigheid van mineraalzouten.